Skogsbärs-marängpaj

Mördeg
120 g rumstempererat smör
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1)
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och klä en pajform med löstagbar kant, 22- 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen tills den fått en fin färg, i 13–15 minuter. Låt svalna i formen.

Skogsbärskräm
225 g bärpué (2,25dl)
170 g strösocker (2 dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g maizena majsstärkelse (1⁄2 dl)
40 g äggula (2)
40 g osaltat smör
(Citronsaft)
Skogsbärskräm: Koka upp bären så att de mjuknar och sila bort kärnorna. Koka upp purén tillsammans med socker och 125 gram vatten i en kastrull.
Rör under tiden ihop 100 gram vatten, maizena och äggulor i en bunke.
Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Smaka av och ha ev. i lite citronsaft. Låt svalna.

Italiensk maräng
125 g äggvita (4)
75 g vatten (3⁄4 dl)
210 g strösocker (2 1⁄2 dl)
Italiensk maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut skogsbärskrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme.Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare. Dekorera med lite färska bär och citronmeliss.