popcornglass

100 g opoppade popcorn (helst kastrullvarianten)
ca 450 g vispgrädde (knappt 5 dl)
ca 450 g tjockmjölk (typ 4,5 dl)
80 g äggula (4 stora, 5 mindre)
120-140 g råsocker (ca 1,5 dl)
Smör och olja för poppning. 

Poppa popcornen i en kastrull tillsammans med olja, smör och lite salt. Ställ åt sidan.
Mät upp 280 g grädde och 280 g mjölk i en kastrull och koka upp. Dra av från spisen.
Häll ner popcornen i smeten och låt stå och dra i ca 1 timme.
Sila bort popcornen från smeten, pressa ganska mycket då popcornen suger åt sig mycket vätska.
Väg smeten (ska väga ca 250g-300 g).
Sen ska du ”fylla upp” till proportionen. Du ska i slutändan ha 560g smet, 280gmjölk, 280g grädde.
Till exempel:
Om smeten väger 300 g,  tillsätter du alltså
560-300=260/2=130 g grädde och 130 g mjölk. 

Separera 80 g äggula från vitan i en bunke och häll i 120-140 g socker. Vispa tills pösigt.
Värm grädd- och mjölkblandningen igen, och tillsätt den till äggen- och socker blandningen under vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm med termometer till exakt 84 grader.
Med glassmaskin: Låt smeten svalna tills den är riktigt kylskåpskall och kör sedan i glassmaskinen tills färdig.
Låt stå i frysen i minst 1 timme innan severing.
Utan glassmaskin: Ställ in smeten i frysen, vispa till den varje halvtimme i ca 2h. Frys tills den är färdig (ca6h)

Ta fram och ställ i kyl i ca en halvtimme.